woensdag 26 juni 2019

De Oostenrijkers


Medemodelspoorder Laurent, die hier trouwens niet genoemd wil worden, heeft in de afgelopen jaren een hele mooie verzameling Oostenrijkse rijtuigen opgebouwd.De nadruk lag op de moderne intercity-rijtuigen met de rode daken.


Marklin Eurofima 2e klasse Bmpz, grote zaal rijtuig

Hoewel deze modellen verkocht worden als H0, schaal 1:87 zijn ze feitelijk 1:100, een echt rijtuig is dan ongeveer 27 meter lang en een schaalmodel 27 centimeter, zodat hij ook nog op de kleinere modelspoorbaan past.


Roco 2e klasse Bmz, coupe's rijtuig

Een rijtuig precies in de schaal 1:87 zou dan ongeveer 30,5 centimeter lang zijn. De laatste jaren zijn er steeds meer fabrikanten die de echte 1:87 rijtuigen maken, waren dat vroeger Lima en Ade, nu zijn deze modellen volop te koop van bijvoorbeeld Roco, Piko, LS Models en ACME.


Roco restauratierijtuig WRmz

Mijn favoriete merk Marklin heeft de rijtuigen aangepast van 1:100 naar 1:93, waarbij een rijtuig ongeveer 29 centimeter lang is. Er ontstaat zo een ratjetoe aan rijtuiglengtes.Naast dat de echt 1:87 modellen beter op schaal zijn, zijn ze doorgaans iets duurder en veel fraaier gedetailleerd.Reden voor Laurent, die hier trouwens nog steeds liever niet genoemd wil worden, om zijn 1:100 rijtuigen te koop aan te bieden.Omdat al mijn rijtuigen 1:100 zijn en ik bovendien beschik over een beperkte ruimte op zolder, heb ik besloten een aantal van zijn rijtuigen over te nemen.Hachelijk?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten